Найрозумніші будинки світу

У багатьох країнах світу вже давно не будують « нерозумні » будівлі. Американські , європейські , японські та будівельники інших розвинених держав зводять неймовірно комфортабельні , екологічно безпечні та інтелектуальні готелі, житлові комплекси , промислові підприємства та спортивні споруди.

 Першим розумним будинком став «Дім трону» в Токіо , побудований в кінці 80 -х рр. . минулого століття японським професором Кеном Сакамури . Інтелектуальна будівля самостійно відкриває вікна , коли на вулиці дме свіжий вітерець , і включає кондиціонер , коли стає жарко. Щоб не заважати сусідам вікна в квартиру закриваються , якщо занадто голосно працює телевізор або грає музика.

Америка

Rockefeller_Center_n1

Творець всесвітньо відомої корпорації Microsoft Білл Гейтс побудував одне з найдорожчих інтелектуальних будівель в штаті Редмонд , США . Вілла оснащена найсучаснішим обладнанням , контролюючим роботу всіх інженерних систем будівлі і відповідає за комфортний мікроклімат у всіх приміщеннях. Пересування людини по будинку в темний час доби супроводжує світлова хвиля , а численні датчики відповідають за виконання всіх бажань гостей вілли.

На території Америки розташовані ще кілька інтелектуальних будівель , серед яких будівля ООН і Рокфеллер Центр в Нью- Йорку , великий розважальний центр Mall of America , розташовані в Блумінгтоні , штат Міннесота. Площа останнього становить майже 500 тисяч кв.м. , управління стоянками і внутрішніми приміщеннями якого відбувається з чотирьох операторських постів.

Європа

Будівництво розумних будинків в Європі не так давно перейшло на «новий» рівень. Так , була створена організація «Європейська Група Інтелектуальних Будівель » , головне завдання якої поширити серед звичайного населення концепцію « інтелектуального» будівництва.

Більше 20 % будівель Європи вважаються інтелектуальними. Навіть висотні будівлі оснащені системами клімат -контролю та дистанційного керування всіма інженерними системами . Так , лондонський банк Credit Suisse First Boston оснащений 5 – ма станціями управління і системою автоматичного електророзподілення .

full

Національна бібліотека у Франції ( площа понад 400 тисяч кв.м.) також вважається «розумним» будинком , завдяки інтегрованій системі управління і унікальному обладнанню , підтримуючого оптимальні умови для зберігання книг і комфортний мікроклімат для гостей бібліотеки.

Міжнародний аеропорт Мюнхен II ( другий за величиною після Франкфуртського ) включає в себе більше 100 будівель і управляється системою , що контролює пасажиропотік в терміналах , освітлення і кондиціонування приміщень , службу багажу , ліфти та ескалатори комплексу . Аеропорт названий кращою інтелектуальною будівлею 1993 року. І ще один « розумний» аеропорт розташований в Лондоні. Проект «Хітроу » розроблений компанією Echelon Corporation (одна з найвідоміших у світі компаній по створенню керуючих мереж для інтелектуальних будівель).

Азія

Велика частина « розумних» хмарочосів Японії розташована на пляжних курортах поблизу Токіо . У самому ж місті розташована багатоповерхівка Shidome Sumitomo Building– багатофункціональна будівля з продуманим управлінням всіх систем .

122_06

Китайські інтелектуальні хмарочоси ( в Пекіні будівля Торгового Центру та Вежа “Тайпей” 101 на Тайвані ) оснащені сучасним обладнанням і є повністю екологічно безпечними і неймовірно комфортабельними для перебування всередині будівель.

У Куала -Лумпур відомий малайзійський архітектор Хійяса Кастурі побудував офісний хмарочос Telecom Tower (Clipsal C-Bus)  заввишки в 60 поверхів. Будівля є найбільшим інтегрованим будовою в усі Азії. 11 систем управління контролюють роботу всієї будівлі : паркування , зали , коридори , прилегла територія , ліфти та інше.

Переваги інтелектуальних будинків очевидні: робота всієї будівлі контролюється з однієї точки , значно скорочуються витрати на опалення і кондиціонування , зберігаються природні ресурси і наноситься мінімальна шкода навколишньому середовищу. На думку експертів , «інтелектуальних» будівель в світі не так багато. Велика частина « новобудов » володіє лише невеликими можливостями « розумного» будинку . Однак експерти впевнені , що майбутнє саме за Інтелектуальними будинками.

Поділитися в соц. мережах

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *