Складна система і пазли.

Складна ефективна організаційна система все ж таки не така як картина – пазли, де всі елементи гарно підігнані один до одного.

Не завжди і не всі ефективні елементи складаються з  іншими так гарно як у пазлах. Це стосується великих і малих систем. І з цим потрібно миритися. Інакше система не буде найбільш ефективною. У тому числі з цієї причини є поняття: “мистецтво управління” (мистецтво складання різних елементів (підсистем) у єдину ефективну систему і забезпечення їх повсякденного функціонування у різних ситуаціях, у тому числі не передбачених завчасно).

Системна інженерія також  спирається на науку, знання, уміння, навички й досвід, у тому числі на даних людині від Бога. Тому вживають термін-метафору спеціаліст “від Бога”.

Це також стосується розробки концепцій, технологій і засобів обробки Big Data та Business Analytics, Business Intelligence, Knowledge Management System. Ще більше це стосується розробки більш інтегрованих систем: Social Media BI; Geospatial BI; DSS/BI; Social Media DSS/BI; Social Media Spatial DSS/BI, ін.

Зрозуміло, що вказане не відноситься до функціонування автоматичних систем, які можна описати дифрівняннями. Але до процесу їх розробки це також у деякій мірі можна віднести.

Суперечність, не одностайність, насамперед, на етапі розробки системи є важливим чинником створення досконалих систем. Управлінське рішення – це специфічне системне утворення.

Залишити відповідь