Сучасні будинки та квартири дощенту нашпиговані різними одиницями побутової техніки, покликаної зробити наше повсякденне існування комфортнішим, а виконання рутинних обов’язків – приємнішим. З екранів телевізорів лунає реклама, яка закликає нас придбати новий суперприлад, здатен зробити будь-кого щасливим та успішним. В дійсності ж за добрячою половиною нашої техніки давно плаче смітник. Та ось серце не дозволяє викинути новісіньку техніку, яку використовували всього кілька разів. І їй ще довго доводиться припадати пилом у забутому кутку нашої квартири…
Зрозуміло, не вся техніка непотрібна: без пральної машинки життя жінки перетворилося б на справжній кошмар, а якби у вас не було сплит системы для дома, ви б знемагали від спеки в задушливій квартирі багатолюдного міста. Та коли мова заходить про ультразвукові пральні машини чи електроножі, у багатьох емоції переходять межу істерики.
Про найнепотрібнішу техніку (не в цілому домі, а на кухні) і поговоримо.
1. Почесне п’яте місце дісталася фритюрниці. На сайтах з рецептами чи в кулінарних книгах ми частенько знаходимо украй апетитні картинки із зображенням страв, для приготування яких просто необхідна фритюрниця. В результаті ми прямуємо в магазин і повертаємося додому з надзвичайно «цінною» покупкою. Та є одне але: з часом ми починаємо розуміти, що їжа, яка готується у фритюрниці, дуже й дуже шкідлива, тому вживати її щодня, якщо ви не самогубця, ви не будете і близьким цього робити не дозволите. Другий момент розчарування настає, коли ви розбираєте агрегат, щоб його помити. Жир, який в’ївся у кожну деталь, вимагає міцнющих нервів.
2. Не далеко втекла й фондюшниця. Призначена вона для приготування дуже смачної швейцарської страви – фондю. Та цю страву щодня ви не готуватимете, і на практиці прилад використовуватиме в рідкісних випадках, коли до вас приходитимуть гості, або ж для того, щоб зрідка потішити дітей шоколадним фондю. Та навіть якщо ви готові віддати гроші за таке нечасте задоволення, пам’ятайте: щоб у вас вийшов аналог швейцарської страви, необхідна майстерність та вміння правильно підібрати інгредієнти, інакше між сиром, розплавленим у фондюшниці, та сиром, розтопленим у мисці, різниці не буде.
3. Не менш безглуздою покупкою є йогуртниця. Річ на перший погляд корисна, адже домашні йогурти – не лише панацея від усіх захворювань, але й дуже-дуже смачна штука. Та коли справа доходить до приготування, яке вимагає додаткових інгредієнтів, а також до миття йогуртниці після та перед кожним процесом приготування, наш азарт кудись дівається і, як показує практика, йогуртниця самотньо нудьгує в найдальшому кутку кухні – і це в кращому випадку.
4. Потрапила до списку й така розрекламована сьогодні хлібопіч. Попри те, що всі ми любимо запашний домашній хліб, щодня розбирати та вимивати кожну деталь після процесу приготування зважиться мало яка жінка. Якби ще хліба не було в магазинах, можливо, вона б і пригодилася, та асортимент, пропонований пекарнями, зводить користь від купівлі хлібопечі нанівець.
5. Не менш непотрібним пристроєм на кухні є яйцеварка. Виявляється, такий нібито й нескладний процес варіння яєць при використанні яйцеварки передбачає цілу низку труднощів. По-перше, вам треба проколоти яйце з одного боку, щоб воно не вибухнуло під час варіння. По-друге, яйця часто бувають різного розміру, чого електронний пристрій не враховує, отож замість рідких яєць ви отримаєте зварені на круто яйця чи навпаки. І останнє: зваривши яйця в каструлі, ви з легкістю помістите їх під кран з холодною водою, і вони за лічені хвилини остигнуть. У випадку з суперпристроєм вам доведеться обпікати пальці, витягуючи яйця, тоді класти їх в іншу посудину, а вже тоді – під воду.